Nutrisi, kelebihan dan manfaat sarang burung walet

Nutrisi, kelebihan dan manfaat

Lebih separuh daripada berat EBN terdiri daripada protein. Menurut Marcone (2005), Komposisi sarang burung adalah: lipid 0.14 - 1.28%, abu 2.1%, karbohidrat 25.62 - 27.76% dan protein 62 - 63%. Komponen nutrien utama EBN adalah glikoprotein (Kathan & Weeks, 1969) kaya dengan asid amino, karbohidrat, kalsium, natrium dan kalium (Norhayati et al., 2010) dan mengandungi asid sialik yang berlimpah rantai gula (Kakehi et al 1994) Ini unik Struktur glikoprotein dalam EBN menjadikannya berbeza dari sumber protein lain seperti ayam dan ikan dari segi kelarutan, sifat fungsian dan sebatian bioaktif. Glikoprotein dalam Sarang burung mengandungi kira-kira 9% asid sialik, 4.19 hingga 7.2% galactosamine, kira-kira 5.3% glukosamin, 5.03 hingga 16.9% galaktosa, dan kira-kira 0.7% fucose (Kathan dan Weeks 1969, Tung et al. 2008).

Asid amino yang paling banyak adalah serine, threonine, asid aspartik, asid glutamat, proline, dan valine (Kathan & Weeks 1969). Nutrien kandungan EBN mungkin dipengaruhi oleh bermusim, variasi dan juga tapak pembiakan (Norhayati et al, 2010). Sarang burung yang boleh dimakan mengandungi biasa 77 protein KDa yang mempunyai sifat yang serupa dengan protein ovotransferrin dalam telur.


Ramai orang mempersoalkan sama ada sup sarang burung benar-benar berkhasiat dan terapeutik. Kajian oleh Pusat Inovasi Teknologi Makanan (MANIS) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menunjukkan sup sarang burung mempunyai antioksidan tertinggi dan aktiviti antihipertensi berbanding dengan sup ayam dan ikan (haruan). (sumber : Secrets of edible bird nest Edible bird nest is the most highly priced agricultural product of South-East Asia. What is edible bird nest really? Babji, A.S., Nurfatin, M.H., Etty Syarmila, I.K. & Masitah, M.)

 Contoh kandungan protein dalam sarang burung walet
Kandungan nutrisi perbandingan antara sarang burung walet dan makanan lain
(sumber laman web: sqbsb)

Comments

Popular Posts