Nutrisi, kelebihan dan manfaat sarang burung walet
Nutrisi,
kelebihan dan manfaat
Lebih separuh daripada
berat EBN terdiri daripada protein. Menurut Marcone (2005), Komposisi sarang
burung adalah: lipid 0.14 - 1.28%, abu 2.1%, karbohidrat 25.62 - 27.76% dan protein
62 - 63%. Komponen nutrien utama EBN adalah glikoprotein (Kathan & Weeks, 1969)
kaya dengan asid amino, karbohidrat, kalsium, natrium dan kalium (Norhayati et al.,
2010) dan mengandungi asid sialik yang berlimpah rantai gula (Kakehi et al
1994) Ini unik Struktur glikoprotein dalam EBN menjadikannya berbeza dari sumber
protein lain seperti ayam dan ikan dari segi kelarutan, sifat fungsian dan
sebatian bioaktif. Glikoprotein dalam Sarang burung mengandungi kira-kira 9%
asid sialik, 4.19 hingga 7.2% galactosamine, kira-kira 5.3% glukosamin, 5.03
hingga 16.9% galaktosa, dan kira-kira 0.7% fucose (Kathan dan Weeks 1969, Tung
et al. 2008).
Asid amino yang paling
banyak adalah serine, threonine, asid aspartik, asid glutamat, proline, dan
valine (Kathan & Weeks 1969). Nutrien kandungan EBN mungkin dipengaruhi
oleh bermusim, variasi dan juga tapak pembiakan (Norhayati et al, 2010). Sarang
burung yang boleh dimakan mengandungi biasa 77 protein KDa yang mempunyai sifat
yang serupa dengan protein ovotransferrin dalam telur.
Ramai orang mempersoalkan
sama ada sup sarang burung benar-benar berkhasiat dan terapeutik. Kajian oleh Pusat
Inovasi Teknologi Makanan (MANIS) Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
menunjukkan sup sarang burung mempunyai antioksidan tertinggi dan aktiviti antihipertensi
berbanding dengan sup ayam dan ikan (haruan). (sumber : Secrets of edible bird
nest Edible bird nest is the most highly priced agricultural product of
South-East Asia. What is edible bird nest really? Babji, A.S., Nurfatin, M.H.,
Etty Syarmila, I.K. & Masitah, M.)
Contoh kandungan protein dalam sarang burung walet
Kandungan nutrisi perbandingan antara sarang burung walet dan makanan lain
(sumber laman web: sqbsb)



Comments
Post a Comment