Sarang burung walet

SARANG BURUNG WALET.



 Sarang Burung Walet


Sarang burung walet amat sinonim dengan masyarakat cina sejak berkurun lamanya. Khasiat dan manfaat daripada sarang burung walet tidak dapat dinafikan lagi. Banyak kajian dan penyelidikan saintifik telah mengesahkan bahawa terdapat banyak manfaat, nutrisi dan khasiat di dalam sarang burung walet.

Sarang burung walet terbentuk daripada air liur burung walet. Bukan semua burung yang membuat sarang menggunakan air liur ya...Hanya burung yang rajin dan dikatakan 'pembersih' sahaja yang akan membuat sarangnya menggunakan air liur. Proses untuk membentuk satu-satu sarang burung bukan semudah yang disangka. Ia memakan makan masa sekurangnya 2-3 minggu untuk menghasilkan satu sarang burung. 


Burung Walet kebanyakannya ditemui di Asia Tenggara dan sarang mereka, yang dibuat daripada air liur yang pejal kemudiannya dikumpul dan diproses menjadi Sarang Burung boleh dimakan atau mudahnya Edible Bird’s Nest (EBN). Ini burung walet biasanya membina sarang mereka sama ada di dalam gua atau rumah-rumah di mana kedua-duanya terkenal sebagai ekologi biasa dan semula jadi untuk mereka.


Khazanah dan Sejarah

Sarang burung yang boleh dimakan pertama ditemui pada Java apabila seorang lelaki suku sengaja terjumpa gua yang penuh dengan burung layang-layang sarang (burung walet). Ia mengambilnya bawa balik ke rumah. Apabila beliau cuba merasai sarang burung tersebut dan  beliau mendapati ianya sangat lazat. Beberapa hari kemudian, dia berasa lebih sihat dan lebih bertenaga. Dan dengan itu produk pemakanan ini sejak itu menjadi popular di kalangan penduduk tempatan. Sarang burung kemudian dituai dan didagangkan ke China.

Sejak zaman purba, sarang burung yang dikenali sebagai sejenis berharga makanan istimewa lagi mewah di mana hanya Maharaja, keluarga dan bangsawan Era Dinasti Cina .Dengan memakan sarang burung individu tersebut seperti mempunyai hak istimewa untuk menikmatinya dan ia dipercayai untuk membawa kehidupan yang panjang, kemudaan serta kaya dengan nutrien. Sarang  burung dijadikan sebagai satu penghormatan kepada Maharaja secara meluas dijumpai di dalam rekod sejarah dan dikatakan bahawa amalan menggunakan sarang burung untuk tujuan kecantikan adalah popular dalam mahkamah diraja.

Dinasti Zaman Maharaja Cina

EBN yang pada awalnya dikenali sebagai Swallow / Swiftlet Nest pada awal hari pertama ditemui semasa Dinasti Tang (A.D. 618-907) kembali ke China sekitar 1500 tahun yang lalu. Menurut data sejarah purba, dalam Buku Perubatan Cina klasik (本草綱目) mengenai makanan kesihatan, sarang burung walet / burung walit telah diimport ke China dari rantau Asia Tenggara lebih dari 500 tahun yang lalu, Laksamana Cheng Ho (Hwang) membawa sarang burung berharga dari Asia Tenggara kepada maharaja China. Sejak itu sarang burung telah secara tradisinya digunakan oleh royalti Cina dan keindahan purba dan mengekalkan kecantikan dan kesihatan badan mereka.

Laksamana Cheng Ho

Nama Cina untuk sarang burung sup, yan wo diterjemahkan secara literal sebagai "menelan" sarang ". Sup ini sangat dihargai oleh Cina dan Vietnam untuk kesihatannya yang terkenal faedah. Sarang pertama didagangkan di China semasa Dinasti Tang (618-907 A.D.). Di sana adalah sumber sejarah yang menyatakan bahawa antara tahun 1368 dan 1644, Laksamana Cheng He memperkenalkan sarang burung ke mahkamah empayar Dinasti Ming. Borneo merupakan sumber utama sarang burung dan ini diperdagangkan untuk orang Cina, stonewares dan procelain, besi, tembaga, emas, manik kaca dan tekstil. Sarang burung yang boleh dimakan bukan sekadar makanan yang menyenangkan dimakan dan dinikmati; ia juga secara tradisinya dipercayai memberikan manfaat kesihatan, seperti membantu penghadaman, meningkatkan libido, bertambah baik suara, mengurangkan asma dan bertambah baik kepekatan.

Dan hari ini, ia telah menjadi makanan tambahan yang sihat yang lazat yang amat digemari terutamanya oleh orang Cina kerana ia adalah sesuai untuk semua peringkat umur dan membekalkan nutrien yang besar yang meningkatkan kesihatan orang-orang dan menjadikan kulit  cantik berseri.


Sarang burung yang boleh dimakan (EBN) adalah salah satu yang paling tinggi dihargai oleh produk makanan Asia Tenggara. Sarang dibuat oleh spesies burung walet tertentu dengan rembesan glukosa protein tinggi yang dihasilkan oleh kelenjar liur mereka. Rembesan mengeras pada pendedahan selepas burung itu telah membentuknya menjadi sarang berbentuk cawan. Rembesan juga berfungsi untuk gam sarang ke siling gua atau bangunan di mana burung hidup. Terdapat lebih daripada 24 spesies burung walet, tetapi hanya sedikit menghasilkan sarang yang dianggap boleh dimakan. Rembesan protein tinggi yang digunakan dalam membentuk sarang dihasilkan oleh sepasang besar kelenjar air liur di bawah lidah. Burung-burung pasangan dan menaikkan anak mereka dalam sarangnya.

Majoriti EBN yang didagangkan di seluruh dunia datang dari dua spesies yang dieksploitasi, yang Whitenest swiflet (Aerodramus fuciphagus) dan Sarang hitam sarang (Aerodramus maximus) Mereka habitat berkisar dari Kepulauan Nicobar di Lautan India ke gua-gua laut di kawasan pantai Thailand, Vietnam, Indonesia, Borneo dan Malaysia Kepulauan Palawan di Filipina. Malaysia adalah terletak betul-betul di tengah-tengah "segitiga emas" pengeluaran sarang burung burung walet, menjadikannya kuat pengeluar dalam industri ini. EBN telah digunakan untuk berabad-abad di China. Umumnya disebut sebagai "Caviar of the East" ia mendapat harga premium.

Nama Cina untuk sarang burung sup, yan wo diterjemahkan secara literal sebagai "menelan" sarang ". Sup ini sangat dihargai oleh Cina dan Vietnam untuk kesihatannya yang terkenal faedah. Sarang pertama didagangkan di China semasa Dinasti Tang (618-907 A.D.). Di sana adalah sumber sejarah yang menyatakan bahawa antara tahun 1368 dan 1644, Laksamana Cheng He memperkenalkan sarang burung ke mahkamah empayar Dinasti Ming. Borneo merupakan sumber utama sarang burung dan ini diperdagangkan untuk orang Cina, stonewares dan procelain, besi, tembaga, emas, manik kaca dan tekstil. Sarang burung yang boleh dimakan bukan sekadar makanan yang menyenangkan dimakan dan dinikmati; ia juga secara tradisinya dipercayai memberikan manfaat kesihatan, seperti membantu penghadaman, meningkatkan libido, bertambah baik suara, mengurangkan asma dan bertambah baik kepekatan.


Comments

Popular Posts