Sarang burung walet
SARANG BURUNG WALET.
Sarang burung walet amat sinonim dengan masyarakat cina
sejak berkurun lamanya. Khasiat dan manfaat daripada sarang burung walet tidak
dapat dinafikan lagi. Banyak kajian dan penyelidikan saintifik telah
mengesahkan bahawa terdapat banyak manfaat, nutrisi dan khasiat di dalam sarang
burung walet.
Sarang burung walet terbentuk daripada air liur burung
walet. Bukan semua burung yang membuat sarang menggunakan air liur ya...Hanya
burung yang rajin dan dikatakan 'pembersih' sahaja yang akan membuat sarangnya
menggunakan air liur. Proses untuk membentuk satu-satu sarang burung bukan
semudah yang disangka. Ia memakan makan masa sekurangnya 2-3 minggu untuk
menghasilkan satu sarang burung.
Burung Walet kebanyakannya
ditemui di Asia Tenggara dan sarang mereka, yang dibuat daripada air liur yang
pejal kemudiannya dikumpul dan diproses menjadi Sarang Burung boleh dimakan
atau mudahnya Edible Bird’s Nest (EBN). Ini burung walet biasanya membina
sarang mereka sama ada di dalam gua atau rumah-rumah di mana kedua-duanya terkenal
sebagai ekologi biasa dan semula jadi untuk mereka.
Khazanah dan Sejarah
Sarang burung yang boleh
dimakan pertama ditemui pada Java apabila seorang lelaki suku sengaja terjumpa
gua yang penuh dengan burung layang-layang sarang (burung walet). Ia
mengambilnya bawa balik ke rumah. Apabila beliau cuba merasai sarang burung
tersebut dan beliau mendapati ianya sangat lazat. Beberapa hari kemudian,
dia berasa lebih sihat dan lebih bertenaga. Dan dengan itu produk pemakanan ini
sejak itu menjadi popular di kalangan penduduk tempatan. Sarang burung kemudian
dituai dan didagangkan ke China.
Sejak zaman purba, sarang
burung yang dikenali sebagai sejenis berharga makanan istimewa lagi mewah di
mana hanya Maharaja, keluarga dan bangsawan Era Dinasti Cina .Dengan memakan
sarang burung individu tersebut seperti mempunyai hak istimewa untuk
menikmatinya dan ia dipercayai untuk membawa kehidupan yang panjang, kemudaan
serta kaya dengan nutrien. Sarang burung dijadikan sebagai satu
penghormatan kepada Maharaja secara meluas dijumpai di dalam rekod sejarah dan
dikatakan bahawa amalan menggunakan sarang burung untuk tujuan kecantikan
adalah popular dalam mahkamah diraja.
Dinasti Zaman Maharaja Cina
EBN yang pada awalnya dikenali sebagai Swallow / Swiftlet
Nest pada awal hari pertama ditemui semasa Dinasti Tang (A.D. 618-907) kembali
ke China sekitar 1500 tahun yang lalu. Menurut data sejarah purba, dalam Buku
Perubatan Cina klasik (本草綱目) mengenai makanan kesihatan, sarang burung walet / burung
walit telah diimport ke China dari rantau Asia Tenggara lebih dari 500 tahun
yang lalu, Laksamana Cheng Ho (Hwang) membawa sarang burung berharga dari Asia
Tenggara kepada maharaja China. Sejak itu sarang burung telah secara tradisinya
digunakan oleh royalti Cina dan keindahan purba dan mengekalkan kecantikan dan
kesihatan badan mereka.
Laksamana Cheng Ho
Nama Cina untuk sarang burung sup, yan wo diterjemahkan
secara literal sebagai "menelan" sarang ". Sup ini sangat
dihargai oleh Cina dan Vietnam untuk kesihatannya yang terkenal faedah. Sarang
pertama didagangkan di China semasa Dinasti Tang (618-907 A.D.). Di sana adalah
sumber sejarah yang menyatakan bahawa antara tahun 1368 dan 1644, Laksamana
Cheng He memperkenalkan sarang burung ke mahkamah empayar Dinasti Ming. Borneo
merupakan sumber utama sarang burung dan ini diperdagangkan untuk orang Cina,
stonewares dan procelain, besi, tembaga, emas, manik kaca dan tekstil. Sarang
burung yang boleh dimakan bukan sekadar makanan yang menyenangkan dimakan dan
dinikmati; ia juga secara tradisinya dipercayai memberikan manfaat kesihatan,
seperti membantu penghadaman, meningkatkan libido, bertambah baik suara,
mengurangkan asma dan bertambah baik kepekatan.
Dan hari ini, ia telah
menjadi makanan tambahan yang sihat yang lazat yang amat digemari terutamanya
oleh orang Cina kerana ia adalah sesuai untuk semua peringkat umur dan
membekalkan nutrien yang besar yang meningkatkan kesihatan orang-orang dan
menjadikan kulit cantik berseri.
Sarang burung yang boleh dimakan (EBN) adalah salah satu
yang paling tinggi dihargai oleh produk makanan Asia Tenggara. Sarang dibuat
oleh spesies burung walet tertentu dengan rembesan glukosa protein tinggi yang
dihasilkan oleh kelenjar liur mereka. Rembesan mengeras pada pendedahan selepas
burung itu telah membentuknya menjadi sarang berbentuk cawan. Rembesan juga
berfungsi untuk gam sarang ke siling gua atau bangunan di mana burung hidup.
Terdapat lebih daripada 24 spesies burung walet, tetapi hanya sedikit
menghasilkan sarang yang dianggap boleh dimakan. Rembesan protein tinggi yang
digunakan dalam membentuk sarang dihasilkan oleh sepasang besar kelenjar air
liur di bawah lidah. Burung-burung pasangan dan menaikkan anak mereka dalam
sarangnya.
Majoriti EBN yang didagangkan di seluruh dunia datang dari
dua spesies yang dieksploitasi, yang Whitenest swiflet (Aerodramus fuciphagus)
dan Sarang hitam sarang (Aerodramus maximus) Mereka habitat berkisar dari
Kepulauan Nicobar di Lautan India ke gua-gua laut di kawasan pantai Thailand,
Vietnam, Indonesia, Borneo dan Malaysia Kepulauan Palawan di Filipina. Malaysia
adalah terletak betul-betul di tengah-tengah "segitiga emas"
pengeluaran sarang burung burung walet, menjadikannya kuat pengeluar dalam
industri ini. EBN telah digunakan untuk berabad-abad di China. Umumnya disebut
sebagai "Caviar of the East" ia mendapat harga premium.
Nama Cina untuk sarang burung sup, yan wo diterjemahkan
secara literal sebagai "menelan" sarang ". Sup ini sangat
dihargai oleh Cina dan Vietnam untuk kesihatannya yang terkenal faedah. Sarang
pertama didagangkan di China semasa Dinasti Tang (618-907 A.D.). Di sana adalah
sumber sejarah yang menyatakan bahawa antara tahun 1368 dan 1644, Laksamana
Cheng He memperkenalkan sarang burung ke mahkamah empayar Dinasti Ming. Borneo
merupakan sumber utama sarang burung dan ini diperdagangkan untuk orang Cina,
stonewares dan procelain, besi, tembaga, emas, manik kaca dan tekstil. Sarang
burung yang boleh dimakan bukan sekadar makanan yang menyenangkan dimakan dan
dinikmati; ia juga secara tradisinya dipercayai memberikan manfaat kesihatan,
seperti membantu penghadaman, meningkatkan libido, bertambah baik suara,
mengurangkan asma dan bertambah baik kepekatan.





Comments
Post a Comment